Ana içeriğe atla

Nitelikli

ALES Sınavı Kaynak Önerileri

ALES nedir? Ales sınavı; yüksek lisans, doktora veya akademik kadro başvurularında geçerliliği olan bir ÖSYM sınavıdır. Türkiyedeki neredeyse tüm üniversiteler tarafından kabul görmektedir. Ales, 50'şer soruluk temel matematik ve temel türkçe testlerinden oluşmaktadır ve toplam 100 soru için 150 dakikalık  süre ayrılmaktadır. Ales'e çalışan öğrenciler için kaynak seçmek büyük bir sorundur. Bu sorunun çözülmesini amaçlayarak en popüler kaynakları gözden geçirdik.  KPSS, ALES, TYT, AYT gibi bir çok sınav her yıl gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlar için tek bir kaynak yeterli olmamakla birlikte, kişi kendi ihtiyaçlarını bilmelidir. Diğer sınavlarda da olduğu gibi, Ales'e çalışırken öncelikle kendinizi tanımalısınız. Konu eksiğiniz var mı? Sınavı yetiştirebiliyor musunuz? Hangi sorularda takılıyorsunuz? Yavaş mı okuyorsunuz? Bu soruların cevabına göre kaynak seçimi yapılmalıdır. Bu sebeple kaynak önerirken farklı seviyelere uygun çeşitli kategoriler üzerinden gideceğiz. 1- Mate

Erasmus + ile Yurtdışında Staj Yapmanın Yolu; Kabul Mektubu Almak


Erasmus + programı ile yaz döneminde staj yapmak oldukça avantajlı bir deneyim olsa da birçok kişi için göz korkutucu olabilir. Erasmus+ stajı, Türkiye'de zorunlu staj yapması gereken ancak staj yeri bulmakta zorlanan öğrenciler için son derece uygun bir fırsattır. 

Her üniversitenin Erasmus+ başvuru şartları farklıdır. Ancak kabul mektubu neredeyse her üniversitenin Erasmus+ staj başvurusunda istenen bir belgedir. Bu yazıda Erasmus+ Stajı için kabul mektubunun nasıl alınabildiğinden bahsedeceğiz. 


Erasmus Stajında Kabul Mektubu Almak

Erasmus+ stajına başvurabilmek için AB üyesi bir ülkeden alınmış bir kabul mektubuna ihtiyacınız var. Bir kabul mektubu alabilmeniz için çeşitli yollar mevcuttur. Belirli bir firmanın açtığı staj ilanına başvurabilir, seçilmeyi bekleyebilirsiniz ancak bu zorlu bir süreçtir ve alınma ihtimaliniz düşüktür. Eğer endüstride çalışmak istiyorsanız, insan kaynakları departmanına bir mailde CV'nizi ve motivasyon mektubunuzu göndererek ve erasmus + fonuna başvuracağınızı ve bu fondan maaş alarak şirketlerinde çalışmak istediğinizi belirtirseniz kabul edilme şansınız nispeten yüksek olacaktır. Ancak şansınızın daha yüksek olduğu bir alan daha vardır ve bu alan şüphesiz akademidir. İster mühendislik, ister temel bilimler alanında staj yapın, akademide her zaman çalışacak öğrenciye ihtiyaç vardır. Peki akademide staj nasıl gerçekleştirilir?


Akademide Kabul Mektubu Nasıl Alınır?

Akademide staj yapabilmek için öncelikle bir yol gösterici hocaya yani PI'a (principle investigator) ihtiyacınız var. Avrupa birliğinde yüzlerce üniversite ve bu üniversitelerde sizinle çalışma potansiyeli olan binlerce hoca mevcut. Ancak sizinle çalışacak hocayı bulmak büyük azim ve çok az da şans gerektiren bir uygulamadır. Lisans döneminde eğer akademiye yönelik çalışma yaptıysanız (makale, bitirme ödevi, lab çalışmaları vs.) daha önce çalıştığınız konularda çalışması olan doçent, profesör vb kıdemdeki hocalara çalışma isteğinizi anlatan ve CV'nizi içeren bir mail gönderebilirsiniz. Eğer daha önce akademiye yönelik çalışmada bulunmadysanız, lisans döneminde sevdiğiniz ve başarılı olduğunuz anabilim dallarında çalışan hocalara kendinizi tanıtan ve erasmus fonuna başvuracağınızı belirten bir mail gönderebilirsiniz. 


Mail Gönderimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Staj başvuru mailini gönderirken dikkat edilmesi gereken farklı noktalar mevcuttur.

1- Mailinizi, eğer seçtiğiniz hocanın ana diline hakimseniz o dilde, eğer değilseniz mutlaka İngilizce göndermeniz gerekmektedir. 

2- Gramerde ve noktalama işaretlerinde hata yapmamak için defalarca kontrol edin. İngilizce eşanlamlı kelimeler sözlüğü kullanmak yazı sırasında yardımcı olacaktır. (thesaurus.com işinizi görecektir.)

3- Birden fazla hocaya aynı maili gönderme durumunda her mailin kişiye özel şekilde yazıldığına olduğuna emin olun. Motivasyon mektubunuzu başvurduğunuz kişinin çalışmalarına uygun şekilde düzenleyin.

4- Gönderdiğiniz kişinin titri (Prof. Dr., Dr., PhD., MD., vs) mutlaka doğru yazılmalıdır. Doçent olan birine mailinizde profesör diye hitap etmek o kişiyi araştırmadığınızı ve ciddiyetsiz olduğunuzu gösterir.

5- Mailinize mutlaka adınızı ve iletişim bilgilerinizi ekleyin. 


Hoca Ararken Kullanacağınız İpuçları ve Bilmeniz Gerekenler

1- Konuya göre hoca ararken Google Scholar'dan makale arayabilir, makalede adı olan hocayı araştırarak mail gönderebilirsiniz. 

2- Hocaların araştırma ekiplerine ve imkanlarına bakmayı ihmal etmeyin. Ekibinde çok fazla doktora öğrencisi ve post doc çalışanı olan hoca stajyere ihtiyaç duymayabilir. Ancak ekibinde az kişi olan hocaların kısa süreli stajyer alma imkanları daha yüksektir. 

3- Hocalar size yeni konu verebilecekleri gibi bir doktora öğrencisinin tez konusunda öğrenciyle birlikte  de çalıştırabilirler. 

4- Hocalara mail gönderme işini ne kadar erken yaparsanız o kadar iyidir. Örneğin 2022 temmuzda gideceğiniz yaz stajı için 2021 eylülde araştırmalara başlarsanız gireceğiniz Erasmus+ dil sınavları, pasaport, vize işlemleri, erken uçak bileti, kalacak yer için erken kayıt, gideceğiniz yerde yaşam ile ilgili araştırmalar gibi avantajlar yakalayabilirsiniz. 

5- Erasmus+ ücretleri gün bazında hesaplanır ve genellikle toplam yatacak rakamın %80i önden yatırılır, %20si dönüşte yatırılır. Bütçe hesabınızı alacağınız paranın %80'ine göre yapmalısınız.

6- Avrupadaki ünlü üniversiteler herkesin hayalidir ancak rekabet çoktur ve hocaların yoğunluk oranı fazladır. Avrupadaki küçük şehirlerde dünya sıralamasında ilk 100'de olduğu halde fazla ünlü olmayan (en azından Türkiye'de) birçok üniversite mevcuttur. Staj maili gönderirken bu tip üniversiteler şansınızın yüksek olduğu yerler olacaktır. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar