Ana içeriğe atla

Nitelikli

ALES Sınavı Kaynak Önerileri

ALES nedir? Ales sınavı; yüksek lisans, doktora veya akademik kadro başvurularında geçerliliği olan bir ÖSYM sınavıdır. Türkiyedeki neredeyse tüm üniversiteler tarafından kabul görmektedir. Ales, 50'şer soruluk temel matematik ve temel türkçe testlerinden oluşmaktadır ve toplam 100 soru için 150 dakikalık  süre ayrılmaktadır. Ales'e çalışan öğrenciler için kaynak seçmek büyük bir sorundur. Bu sorunun çözülmesini amaçlayarak en popüler kaynakları gözden geçirdik.  KPSS, ALES, TYT, AYT gibi bir çok sınav her yıl gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlar için tek bir kaynak yeterli olmamakla birlikte, kişi kendi ihtiyaçlarını bilmelidir. Diğer sınavlarda da olduğu gibi, Ales'e çalışırken öncelikle kendinizi tanımalısınız. Konu eksiğiniz var mı? Sınavı yetiştirebiliyor musunuz? Hangi sorularda takılıyorsunuz? Yavaş mı okuyorsunuz? Bu soruların cevabına göre kaynak seçimi yapılmalıdır. Bu sebeple kaynak önerirken farklı seviyelere uygun çeşitli kategoriler üzerinden gideceğiz. 1- Mate

Neden Türkiyede Yüksek Lisans Yapılmalıdır?


Birçok kişi için yurtdışında yüksek lisans yapmak istenen ve arzulanan bir deneyimdir. Yurtdışında yapacağınız yüksek lisansın size çok şey katacağı doğrudur ancak eğer hazırda bir eğitim fonunuz veya eğitim bursunuz yoksa maddi açıdan büyük bir götürüsü olacaktır. Türkiye'de yüksek lisans yapmak ise her ne kadar üniversitelerin maddi sıkıntılarından kaynaklı olarak zor olsa da, köklü devlet üniversitelerinde yüksek lisans yapmak, Türk öğrenciler için oldukça avantajlıdır. 

Türkiyede devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans yapmak ücretsizdir. Yüksek lisansınızı uzatırsanız her yıl belirlenen cüzi miktarlarda harç ödersiniz ancak avrupada yapacağınız yüksek lisansta, devlet okulu bile olsa yabancı öğrenci olmanızdan dolayı  okulu uzatmasanız dahi euro bazında yüksek miktarda harç ödemeniz gerekir.

Türkiyede yüksek lisans için ALES, Yökdil, YDS gibi ÖSYM sınavları kabul edilmektedir. Ancak yurtdışındaki bir çok üniversite yüksek lisans kabulü için GRE, GRE (subject), IELTS, TOEFL, TESTDAF gibi pahalı dil ve akademik yeterlilik sınavları istemektedir. 

Türkiye'de başvurulmaya uygun Tübitak başarı ve proje bursları mevcuttur. Lisans ve yüksek öğretim öğrencileri, kriterleri sağlamaları halinde başarı bursu veya danışman hocalarının projesi olması dahilinde proje fonundan proje bursu alarak 12 ila 36 ay boyunca burs alabilmektedirler. Bu sayede ek bir işte çalışmadan asgari ücrete yakın bir ücret alarak araştırma konularında ilerleyebilmektedirler. Detaylı bilgi için Tübitak burslarını inceleyebilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise yeterli Ales ve dil puanı olan yüksek öğretim öğrencilerinin üniversitelerde araştırma görevlisi kadrosu bulmasıdır. Araştırma görevlisi kadroları yüksek maaşlıdır ancak doktora bitiminde kadro süresi bitmektedir yani kadro süresi yaklaşık 6 yıldır. Araştırma görevliliği kadrolarında rekabet çoktur ve puanları uygun adaylar bilimsel sınava çağırılır. Genellikle en yüksek puanlı adayın kadroyu alması beklenir. Bu sebeple hem gerekli notların hem de bilim sınavından yüksek puan almanın önemi fazladır.

Türkiyede yüksek lisansınızı tamamlamak; doğru okul, danışman ve çalışma konusu seçildiğinde hem  akademik açıdan tatmin edici hem de maddi açıdan çok avantajlı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar