Ana içeriğe atla

Nitelikli

ALES Sınavı Kaynak Önerileri

ALES nedir? Ales sınavı; yüksek lisans, doktora veya akademik kadro başvurularında geçerliliği olan bir ÖSYM sınavıdır. Türkiyedeki neredeyse tüm üniversiteler tarafından kabul görmektedir. Ales, 50'şer soruluk temel matematik ve temel türkçe testlerinden oluşmaktadır ve toplam 100 soru için 150 dakikalık  süre ayrılmaktadır. Ales'e çalışan öğrenciler için kaynak seçmek büyük bir sorundur. Bu sorunun çözülmesini amaçlayarak en popüler kaynakları gözden geçirdik.  KPSS, ALES, TYT, AYT gibi bir çok sınav her yıl gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlar için tek bir kaynak yeterli olmamakla birlikte, kişi kendi ihtiyaçlarını bilmelidir. Diğer sınavlarda da olduğu gibi, Ales'e çalışırken öncelikle kendinizi tanımalısınız. Konu eksiğiniz var mı? Sınavı yetiştirebiliyor musunuz? Hangi sorularda takılıyorsunuz? Yavaş mı okuyorsunuz? Bu soruların cevabına göre kaynak seçimi yapılmalıdır. Bu sebeple kaynak önerirken farklı seviyelere uygun çeşitli kategoriler üzerinden gideceğiz. 1- Mate

Tez Yazımı İçin Motivasyon ve Tezinizi Yazmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

 
Tez yazmak dev bir okyanusu aşmaya çalışmaya benzer. Araştırma yaptıkça ve okudukça konular derinleşir, dallanır ve budaklanır. Tez öğrencisi ise yavaş yavaş bu okyanusta yolunu kaybetmeye başlar.   Kimi öğrenci motivasyonsuzluktan, kimi öğrenci ise dış detaylara takılıp bir türlü konunun özüne gelemediğinden tez bırakma noktasına kadar gelmektedir. Ancak bu durumu aşabilmek için basit püf noktaları mevcut. 

Tez yazımı için motivasyon her şeydir. Tez yazımına uzun süre ara vermek, en büyük motivasyon kaybettiricidir. Her gün yazmak, hem konudan kopmamanızı hem de tezin ilerlemesini sağladığından, en yoğun gününüzde 1 satır bile yazmak sizi 1 adım ileriye taşıyacaktır. Tez dosyanızı sakladığınız drive klasörü masaüstünde olursa aklınıza yazmak geleceğinden aksatmadan devam edebilirsiniz. 

Tezi yazarken düzensizlik göz yorar ve motivasyon kaybı yaşatır. Yazı tipinizi göz yormayan Arial, 1.5 aralıklı, iki yana yaslanmış tipte yazarsanız, yazdığınızı okumanız ve daha çok yazma isteği bulmanız olasıdır. Beyaz renk göz yoruyorsa arka planınızı açık pastel bir renkle değiştirerek veriminizi arttırabilirsiniz.

Tez için araştırma sırasında konudan konuya sapma ihtimaliniz çok yüksek. Protein araştırıyorken kendinizi kuantum teorisi araştırırken buluyor olabilirsiniz. Veya tezde kullanacağınız belli bile olmayan 1 cümle için 1 hafta araştırma yapıyor olabilirsiniz. Bunun gibi durumlar okyanusta yolunuzu kaybettiğinizi gösterir. Çözüm olarak tez konunuzla ilgili bir şema hazırlayabilirsiniz. Tez konunuzu en başa yazarak, sadece konuyla alakalı ve konuyu destekleyecek alt başlıkları altına sıralayabilirsiniz. Bu alt başlıklar sizin altına bilgi dolduracağınız genel bilgi alt başlıkları olacaktır. 

Tezden saptığınızı veya tezi bir türlü yazamayacağınızı hissediyorsanız tezi en kolay ve hızlı şekilde yazmak için aşağıdaki aşamalara göz atın.


1-  Tez şablonu hazırlamak

Yazacağınız tezin şablonu, tez yazımında hazırlanması gereken ilk ögedir. Tez yazacak birinin tez.docx word dosyasını açar açmaz yapması gereken ilk iş başlıkları belirlemesidir. Kapak, İçindekiler, Özet, Giriş, Deneysel Veriler, Tartışma ve Sonuç, Rereranslar başlıkları; her ne kadar isimleri çeşitlendirilebilir olsa da her tezde aynı sıralamadadır. Bu başlıkları sıralayarak altlarını doldurmak daha kolaydır. 

2- Teze nereden başlanır?

Teze nereden başlanacağı her ne kadar kişiden kişiye göre değişse de, giriş veya özet kısmını daha analiz sonuçları oluşmadan yazmak, yeni başlayan biri için çok zordur. Profesyonelleşmeye başladıkça öngörü kabiliyeti arttığından giriş kısmı deneysel verileri beklemeden yazılabilse de, az bilgi birikimi olan bir öğrenci için gidişatı öngörmek imkansıza yakındır. Bu sebeple ilk olarak deneysel verileri, grafikleri, kullanılan yöntemleri eklemek, genel bilgiler bölümünde ise tezde kullanılacak ürün, sentez, malzeme, araç vb hakkında bilgi vermek tez gidişatına olumlu katkı yapacaktır.

3- Giriş kısmını sona, özeti ise en sona bırakın.

Deneysel veriler tamamlandıktan ve tez ispatlanabilir ve savunulabilir olduktan sonra genel bilgi kısmı geliştirilir ve giriş kısmı yazılmaya başlanabilir. İyi bir giriş, tezin geçerliliği açısından önemlidir. Özet ise zor görünen ama tezin yazması en kolay kısmıdır. Ancak tezi yazan kişinin özeti yazmasının kolay olduğunu unutmayın. Tezi yazmadan özet yazmak temel atmadan 5. katı yapmaya benzer. Yapamazsınız.


4- Tablo, görsel figür ekleyin.

Görseller, grafikler, tablolar tezin anlaşılırlığını arttıracağından eklenebilir. Eklenecekleri yere göre görsellerinizi ekleyebilirsiniz ancak figürlerin numara sıralamasını en son yapmalısınız.



Yorumlar

Popüler Yayınlar